De Thaise Keuken


De Thaise keuken is de nationale keuken van Thailand.

Hoewel zij algemeen wordt beschouwd door mensen als één keuken, kan Thais eten beter worden omschreven als 4 regionale keukens, uit de vier belangrijkste regios van het land: Noordelijk, Noordoostelijk (of Isan), Centraal, en Zuidelijk. Elke keuken deels bepaalde gerechten van de aangrenzende landen op regio’s: Birma, de Chinese provincie Yunnan en Laos in het noorden, Cambodja in het oosten en Maleisië in het zuiden van Thailand. Behalve deze vier regionale keukens is er ook nog de Koninklijke Thaise Keuken die kan worden teruggevoerd tot de paleislijke keuken van het Ayutthaya koninkrijk (1351–1767 nChr). Zijn verfijndheid, kooktechnieken en gebruik van ingrediënten zijn van grote invloed geweest op Centraal Thailand.

De culinaire tradities van de buurlanden van Thailand hebben de Thaise keuken gedurende vele eeuwen beïnvloed. Regionale variaties hebben veel weg van de aangrenzende landen. Zuiderlijke curry’s bevatten vaak kokosmelk en verse kurkuma, terwijl noordelijke gerechten vaak limoensap bevatten. De noordoostelijke keuken (van Isan) kent veel invloeden van Laos. Veel populaire Thaise gerechten waren oorspronklijk Chinese gerechten die in Thailand werden geïntroduceerd door de Teochew bevolking, dat de meerderheid opmaakt van de Chinese bevolking in Thailand. Zulke gerechten bevatten vaak ‘chok’ (rijstpap), ‘kuai-tiao rat na’ (gebakken rijst-noedels) en ‘khao kha mu’ (gestoofd varken met rijst). De Chinezen hebben ook de wok geïntroduceerd, de techniek van het frituren en roerbakgerechten, en noedels en soja producten.